zondag 8 augustus 2010

Zaterdag in Calcutta

Rond 10.30 staan we op het vliegveld van Calcutta. We hebben ongeveer 1 uur geslapen, en hebben een tijdsverschil van 3,5 uur. We zijn dan ook blij dat Henk een hotel heeft geregeld, plus een ophaalservice. Het hotel is - ongelooflijk voor wie ooit in Calcutta was - werkelijk piekfijn. 
We hadden deze extra dag ingepland om wat tijd voor onszelf te hebben, en zeker ook om wat te shoppen en lokaal eten te proeven. Daar komt anders waarschijnlijk niet veel meer van. Toch zijn we maar eens begonnen met lekker op bed liggen in onze gekoelde kamer. Want een nachtje missen én een 40 minuten in een taxi door Calcutta laat niet na indruk op je te maken. Wat een overweldigende indrukken van geuren, geluiden, kleuren, en totaal ongeregeld verkeer: Niet toeteren bij het wisselen van rijbaan is strafbaar. Aangezien niemand weet of een weg in rijbanen is ingedeeld is de oplossing om gewoon altijd te toeteren. In deze miljoenenstad vergeet je het geluid van vuvuzela's gauw! 
Rond 14.00 gaan we er op uit. Bedoeling is om naar het stadshart te lopen, en daar wat boodschappen te doen. Het is er niet van gekomen. We vonden onze weg niet zo soepel als we gedacht hadden, en te voet maakt het allemaal nog weer meer indruk op ons dan vanuit de taxi. In dit tempo zie je ook veel meer van de armoede en de contrasten. Kinderen in de kleuterleeftijd sorteren geklopte steen uit op grootte, om te gebruiken bij wegreparaties. En op die weg drukt een dikke auto van duitse makelij een koelie opzij, die een puik geklede dame met handen vol tasjes met nieuwe aankopen voorttrekt. Midden op het trottoir slaapt een vervuild kind, met een baby tegen zich aan. Een zusje? We komen terug bij het hotel.
Tegen 17.00 gaan we erop uit om te eten. Het blijkt nog niet eenvoudig om aan een goede maaltijd te komen. En met goed bedoelen we dan: zo bereid dat westerlingen met hun zwakke ongetrainde magen ervan kunnen eten zonder meteen hun spijsvertering van slag te brengen. Het lukt wel, en we eten een gloeiend hete Indische rijstmaaltijd, waarvan we de rauwe groenten niet durfden op te eten. O ja: in een stuk kip zat iets dat volledig bros was. Welk lichaamsdeel van het beest was dat? Onder de inzenders van het juiste antwoord wordt een maagtablet verloot.

1 opmerking:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.