maandag 16 augustus 2010

vrijdag

De studenten hebben er duidelijk zin in. De vraag van gisteren is te lezen in hun ogen. Nu nog kijken of ze antwoorden willen geven, op deze onthutsende vraag uit Taliban aan de Rijn. Zoals verwacht is dat een kwestie van geduld en van trekken. Maar zijn er talloze opvattingen. Eén ernstige, oudere dominee stemt in. Hij wil de wapens wel gaan halen. Een tweede zegt dat we eerst 51% van de Indiërs achter ons voornemen moeten krijgen. Ik vraag hem waar in de Bijbel democratie als norm wordt geleerd. Dat blijkt hij zo gauw niet te weten. Een derde zegt dat Jezus genas, niet vocht. Waarop een vierde repliceert dat de handelaars in de tempel dat anders zien. Er wordt op gewezen dat God in de woestijn ook geweld nodig had om zijn regime vorm te geven. Maar een echte reden blijft uit. Ik geef als antwoord twee dingen: Ten eerste, dat het OT voorzegt wat in het NT vervuld wordt: dat God niet meer in tempels of tabernakels woont, maar in onze harten. 'Weet u niet, dat u een tempel van de Heilige Geest bent?' Ten tweede, dat Jezus in zijn antwoord aan Johannes de Doper laat zien (door een profetie alleen voor de eerste helft te citeren), dat die tweede helft nog uitstaat.

Voor de maaltijd zijn we de gast van Daniël, met wie we naar een restaurant worden meegnomen. De Roy familie is er ook. Een spannende dag voor hen, want Esther gaat vannacht naar Korea voor een jaar studie. Voordeel aan restaurant is, dat het niet onbeleefd is om beperkter porties te eten. Vooral Daniël profiteert daar dankbaar van.

Tegen 22:30 worden we uit onze kamer gehaald voor een familie-plechtigheid rond het vertrek van Esther. Haar wordt verteld dat ze maar boft met zoveel beschikbare dominees, en wij maken daaruit op dat we elk een tekst, toepassing en gebed mogen aandragen. Esther heeft twee pagina's aantekeningen als de bijeenkomst voorbij is.

Geen opmerkingen: