vrijdag 7 december 2012

Wordt vervolgd...

Frits wordt van zijn bed gelicht. Eigenlijk wist hij wel dat het ervan zou komen. Voorarrest wordt veroordeling. 24 maanden...


Bij zijn arrestatie wordt zijn bankrekening bevroren. Zodoende betaalt hij geen huur, en raakt zijn appartement kwijt. Nou ja, dat heeft hij voorlopig toch niet nodig.
Frits gebruikt zijn tijd goed. Geen drugs meer, discipline, en hij zoekt zelfs weer contact met familie - en dat zegt heel wat, als je weet wat er allemaal is voorgevallen.

Totdat hij de mogelijkheid krijgt om de laatste maanden van zijn detentie in dagdetentie door te brengen. Dagelijks melden, de hele dag werken, en je zo voorbereiden op het leven in vrijheid. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een postadres. Zodat je officiƫel voor justitie aanspreekbaar bent.
Maar de woningbouwvereniging heeft Frits geroyeerd, omdat hij zijn huur niet betaalde. Als hij uitlegt hoe dat kwam, is het antwoord: als je de bewijsstukken daarvan (bank en justitie) stuurt, kom je weer in aanmerking voor een woning. En dus voor een postadres.
De bank gebeld. Die kan best helpen, maar mag geen post versturen naar een gevangenis. Of Frits even een postadres wil openen. Een postbus dan? Dat kan - mits er een fysiek adres aan verbonden is. Tot zover Kafka.

De officiƫle routes helpen dus niet veel. Hoe doen daklozen dat eigenlijk? Wel, die kunnen een postadres aanvragen bij een organisatie als het Leger des Heils, of soms de burgerlijke gemeente. Nu zijn daklozen erkend slecht in het bijhouden van hun administratie, en lastig vindbaar bovendien. Daarom is er een heel praktische eis aan verbonden: je moet je elke zoveel tijd (14 dagen bijvoorbeeld) in persoon melden. Best lastig, als justitie je sleutel bewaakt.

Ach, kom op. Dan vraag je het toch aan familie of vrienden? Jammer is wel, dat de familie Frits' toenadering afhoudt. Hij is er niet welkom.
Dan blijven zijn 'vrienden' over. Er zijn er nog genoeg die hem een gunst verschuldigd zijn. Laten dit nou net de 'vrienden' zijn waardoor hij in problemen kwam. Als hij daar een beroep op doet, dan weet je al hoe het afloopt. Frits heeft schulden. Daar komen schuldeisers op af. Deurwaarders, of in zijn geval ook mannetjes met losse handjes. Dat zal de 'vriend' niet leuk vinden. Dus zal Frits daar vast een 'vriendendienst' tegenover moeten stellen. En dat zal justitie niet leuk vinden.

Frits, je mag vrij. Als je een postadres regelt. En om dat te regelen, hoef je eigenlijk alleen maar vrij te zijn.

Wordt vervolgd

PS: Voor mijn lijst las ik 'Catch 22', van Joseph Heller.

Geen opmerkingen: