vrijdag 19 juli 2013

Zon geeft energie

Is dat nou rendabel, zonnepanelen installeren?

Sinds we zonnepanelen hebben (december 2012), krijgen we die vraag heel geregeld. Het lastige is, dat er verschillende antwoorden op zijn, omdat er verschillende vragen bedoeld zijn. Brengt het genoeg financieel rendement op? Verdien je snel genoeg je investering terug? En hoe zit dat bij verhuizing? Kan je genoeg stroom opwekken voor eigen gebruik? Is de milieuvervuiling voor het maken van de panelen niet groter dan voor het opwekken van de stroom? Hoe groot is het energetisch rendement van de panelen? Tijd om op die vragen wat antwoorden te gaan geven. De komende tijd wil ik telkens een vraag beantwoorden.

Eerst maar de meest gestelde: Brengt het genoeg rendement op? En meestal meteen daarachter aan: Zeker alleen rendabel door de subsidie?

Het centrale punt in het sommetje: De kosten zijn eenmalig en best hoog. De opbrengst komt in de loop van de tijd.

Materialen plus installatie van 10 panelen kostten €5.000. Wij ontvingen een subsidie van €450, wat de netto kosten brengt op €4.550. Zoals zo vaak: Hoe meer panelen je plaatst, hoe hoger de investering, maar ook hoe lager de prijs per paneel. Ook zijn er flinke verschillen tussen aanbieders, zowel in prijs als in zekerheden.

Geschatte jaaropbrengst van de installatie: 2125 kWh.
Wij leveren de zonne-energie terug (Stroomprijs + belastingen) tegen gemiddeld €0,298 / kWh.
Geschatte jaaropbrengst is daarmee €633,25.
Dat is een rendement op investering van 13,9%.

Voordat we conclusies trekken over het rendement moeten we eerst naar een paar gevolgen kijken. De investering moet je kunnen missen, en de ‘inleg’ kan niet worden opgenomen, zoals bij een spaarrekening. Het risico dragen we ook zelf: De energie-prijs is niet constant, en de laatste jaren eerder aan het zakken dan aan het stijgen. Ook eventueel onderhoud en reparatie zijn voor onze rekening. Overigens zijn er heel behoorlijke garantievoorwaarden, die dat risico nogal beperken. Verwacht mag worden dat we minstens 25 jaar een goede jaaropbrengst zullen hebben, al kan die in de loop van de jaren zeer licht zakken tot pakweg 2000 kWh. Een laatste onzekerheid is de schatting van de opbrengst. Die is dus geschat op 2125 kWh. Ervaring van mensen in mijn omgeving is dat het een conservatieve schatting is. Gemiddeld wordt zo’n 10% meer gerealiseerd. In deze blog reken ik met de officiële schatting, maar het rendement zou dus wel eens hoger kunnen uitvallen.

Voor ons is 13,9% rendement een goed rendement, temeer daar de investering weliswaar niet makkelijk opneembaar is, maar op een andere manier wel degelijk bij ons terug kan komen. De oorspronkelijke vraag was: Brengt de investering genoeg rendement op? Ons antwoord is: Ja, met 13,9% geeft de investering in zonnepanelen ons ruimschoots genoeg rendement.
Ik ken geen andere investeringen die een dergelijk rendement opleveren. Daarover meer in de volgende weblog over terugverdientijd en de gevolgen van verhuizing.

Nu nog iets over subsidie. Onze panelen zijn geïnstalleerd in december 2012. Op dat moment was de aankoop-subsidie voor 2012 opgebruikt, en was nog niet zeker of installaties die toch in 2012 geplaatst werden nog in aanmerking zouden komen voor subsidie. Beslissend is het voor ons dus niet geweest. Het was een aangename verrassing dat we er toch nog voor in aanmerking kwamen. Zonder de subsidie zou het rendement 12,3% bedragen. Een verschil dat voor ons de doorslag niet geeft. De prijsverschillen tussen aanbieders onderling kunnen aanzienlijk groter zijn dan het subsidiebedrag.
Een andere – meer verborgen – subsidie is veel beslissender. De opgewekte energie wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij tegen wel erg gunstige voorwaarden. Het zogeheten salderen. Elke opgewekte kWh zie je op de nota terug alsof je die niet had gebruikt, en bovendien grotendeels tegen dagtarief (dan schijnt immers de zon). Zodoende krijgen wij voor elke kWh die door de week wordt opgewekt €0,079 (dagtarief) + €0,233 = €0,313. Voorwaarde hiervoor is dat de opbrengst niet veel hoger is dan het eigen verbruik. Een begrijpelijke voorwaarde, want het is voor een energiemaatschappij een kostbare zaak om tegen eindgebruikerstarief in te moeten kopen. Een energiecentrale zal hooguit een deel van de €0,079 krijgen voor een kWh. Een energiecentrale moet bovendien pieken en dalen in stroomverbruik / opwekking opvangen, terwijl een particulier altijd tegen deze voorwaarden mag leveren. Feitelijk krijg je dus 300% extra bovenop het dagtarief. Deze verborgen subsidie maakt of breekt het rendement van zonnepanelen. Het energiebeleid van de overheid is een groter risico dan dat van de marktprijs voor elektriciteit.

Geen opmerkingen: