zaterdag 27 juli 2013

Zon geeft energie II

Hoe snel verdien je de investering terug? En wat nou als je gaat verhuizen?

Vragen over zonnepanelen - daarvan wil ik er een aantal beantwoorden. Vorige week de eerste Hollandse vraag: Brengt het genoeg rendement op?
Deze week twee samenhangende vragen, alweer rond geld. Terugverdientijd en de gevolgen van verhuizen.
Het jaarlijkse rendement op de investering bij mij thuis hebben we vorige week op 13,9% gezet. Na 7,2 jaar is daarmee in letterlijke zin de inleg terugverdiend. Dat is zonder rekening te houden met spaarrente, of bijvoorbeeld het rendement van een vervroegde aflossing op de hypotheek. Nu staat de rente historisch laag, onder de 2% in vrijwel alle gevallen. Met 18 maanden extra terugverdientijd moet dat extra rendement er zeker zijn. Als antwoord op de vraag naar de terugverdientijd kom ik dan op 8,7 jaar. Uiteraard met een aantal onzekerheden: Rente, hoeveelheid zonne-uren, fiscale regelingen en de kWh-prijs zijn geen constanten.

De belangrijkste factor die de terugverdientijd kan verstoren, zijn wijzelf: Wat gebeurt er als je gaat verhuizen?
Daarop zijn drie antwoorden mogelijk.
1) Met de woning mee verkopen aan de nieuwe eigenaar.
2) Installatie meenemen naar nieuwe woning.
3) Installatie tweedehands doorverkopen.

3) Om met die derde te beginnen: Dat levert weinig op. Gebruikte installaties met een vergelijkbare capaciteit als de onze staan geregeld op Marktplaats te koop voor rond de €1.500. Het zou een afschrijving betekenen van 66% op de installatie, nog afgezien van de kosten van demontage. Als je de vraagprijs al zou ontvangen.

2) Het meenemen van de installatie naar een nieuwe woning heeft ook haken en ogen: Installatie op de nieuwe woning moet ten eerste technisch mogelijk / rendabel zijn. Er is wel een eigen dak nodig, min of meer op het Zuiden. Op een flat, bijvoorbeeld, heb je niet veel aan je panelen. De kosten van het verhuizen liggen al gauw op of boven de €1.000, of 20% van de investering. Een bedrag dat bovenop de investering komt, en dus het rendement stevig drukt.

1) Wat ons over de streep trok om te investeren, is het eerste scenario: het meeverkopen aan de nieuwe eigenaar van de woning. Bij het financieren van de woning - of dat nu met een hypotheek gebeurt of anders - wordt meer dan in het verleden gerekend met de totale woonlasten. En daarbij spelen zowel het energielabel als het verwachte energiegebruik een belangrijke rol. Met de zonnepanelen heeft onze woning een energielabel A. En vorige week zagen we dat de panelen gemiddeld zo'n €633,- per jaar opbrengen. Een vuistregel bij taxaties is dat voor elke Euro jaarlijkse opbrengst, de waarde van een woning zo'n €20,- stijgt. In mijn geval €633,- * 20 = €12.660.
Achter die vuistregel zit een flinke berekening, die hierop neer komt: Wat de koper niet uitgeeft aan stroom, kan extra besteed worden aan de hypotheek. Inclusief belastingvoordeel van bijvoorbeeld 42%. Zelfs bij een rekenrente van 5% (zo duur kan ik hypotheken nauwelijks vinden) pakken de lasten voor de koper nog veel lager uit dan zonder panelen.
Ik ben me ervan bewust dat een vuistregel nog iets anders is dan een betalende koper, zeker in een markt met dalende huizenprijzen. Bij de verkoop wordt uiteraard een totaalbedrag betaald, en is niet nauwkeurig vast te stellen hoeveel voor de installatie betaald is. Vast staat wel, dat de combinatie van een gunstig energielabel en een blijvend lage energierekening de verkoopbaarheid van een woning flink verhoogt. Wij rekenen ermee ruim de hele investering terug te zien in de verkoopprijs van de woning.

Geen opmerkingen: